Het leggen van een gietvloer

De laatste jaren worden er steeds vaker gietvloeren gebruikt als het om de afwerking van vloeren gaat. Een gietvloer, wat een afwerkvloer is, wordt aangebracht op een dragende vloer. Het dankt zijn naam aan het feit dat een dergelijke vloer er niet wordt opgesmeerd maar erop wordt gegoten. Dergelijke vloeren bestaan uit epoxy of polyurethaan. De vloeren hebben, wanneer ze aangebracht zijn, een zeer mooi uiterlijk. Ze zijn vervolgens ook nog eens hygiënisch waardoor ze steeds vaker als afwerkvloer worden toegepast. Ze kunnen voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Je kan daarbij denken aan een afwerkvloer in een kantoor of ontvangsthal van een gebouw. Tegenwoordig worden ze ook steeds vaker in woningen gebruikt. Dat zijn dan hoofdzakelijk de polyurethaan vloeren. Ze zijn namelijk elastisch en kunnen in zeer veel kleuren worden aangebracht.

Andere mogelijkheden
Je kan ook andere gietvloeren gebruiken. Zo worden er ook cementgebonden gietvloeren toegepast maar ook marmertapijten en troffelvloeren. Gietvloeren op cementbasis kunnen de werking van de ondervloeren vaak moeilijk opvangen. Het zijn vloeren die zeer hard zijn. Ze zijn ook naadloos. De vloeren van steentapijten en marmertapijten worden opgebouwd uit zeer kleine steentjes en epoxyharsen. Wanneer er bewegende delen zijn kunnen ze zeer goed worden gebruikt. Je kan hierbij denken aan een houten vloer. Daaroverheen kan een dergelijke vloer worden aangebracht zonder dat er achteraf scheuren zullen ontstaan. Het is een zeer goede oplossing voor vloeren waarin scheuren zitten of andere werkende vloeren. Wanneer zo’n vloer aangebracht is, is het niet alleen naadloos maar ook waterdicht. Door op de vloer een extra toplaag aan te brengen van polyurethaan zal de vloer, die eronder ligt, niet meer verkleuren.

Het leggen van de gietvloer
Je kan, als je een beetje handig bent, gemakkelijk zelf een gietvloer leggen. Omdat een dergelijke vloer zichzelf helemaal verspreidt hoef je er eigenlijk zelf weinig aan te doen. Je giet de vloer in vloeibare toestand uit over de vaste vloer. Vervolgens verdeel je hem met een rol-gietvloerkam. Daarna rol je hem na met een prikrol en dan is de vloer gereed om te drogen. Wanneer hij opgedroogd heb je prachtige vloer. Laat je, als je het zelf doet, goed voorlichten en gebruik het juiste materiaal.

Lukt het niet je eigen gietvloer te leggen dan kun je terecht bij de gietvloerspecialist Van Hollandse Bodem