Heb ik nog wel een makelaar nodig als ik een huis wil kopen? Het kiezen van een goede makelaar.

Het kiezen van de juiste makelaar hoeft helemaal geen moeilijke klus te zijn. Hieronder vind je een paar handige tips om de juiste, professionele makelaar achter je te krijgen, die je helpt bij het vinden van je nieuwe thuis.

Bij het aankopen van een nieuw huis komt behoorlijk veel kijken. Dankzij het internet lijkt het er op dat je veel zelf kunt doen maar je bent zelf geen goede vervanger voor ervaren, professionele hulp. Een goede onderhandelaar die de markt kent, kan je geld besparen, werk en ook de kans op een teleurstelling wordt ineens veel kleiner. Een makelaar kan helpen bij het opstellen van een goed aanbod, kan de onderhandelingen hard spelen als dat nodig is, en je blijft helemaal op de hoogte van het verloop van het proces.

Zoek je makelaar op de juiste plekken.

Maar ga nu niet het lijstje in het telefoonboek af om de eerste de beste makelaar te bellen. Bel ook niet de makelaar die je op het Te Koop bordje ziet staan. Die makelaar werkt voor de eigenaar van het huis dat je zou willen kopen en hij probeert natuurlijk een zo hoog mogelijke prijs te bedingen voor zijn cliënt.

Je hebt een aankoopmakelaar nodig die alleen maar en exclusief jou vertegenwoordigt. In ruil voor die exclusiviteit moet je zelf waarschijnlijk een verdrag ondertekenen waarin je toezegt voor een bepaalde tijd niet in zee te gaan met andere agenten. Vraag naar een aankoopmakelaar, telefonisch of via het internet.

Natuurlijk zijn er genoeg makelaarskantoren die beide kanten van de onderhandelingen op zich nemen. Maar een makelaar mag niet zowel de koper als de verkoper van een onroerend goed vertegenwoordigen. De meeste makelaarskantoren hebben dan ook verschillende makelaars in dienst, verkoopmakelaars, maar ook aankoopmakelaars.

Alle activiteiten van een makelaar worden schriftelijk vastgelegd.

Makelaars moeten altijd schriftelijk openheid van zaken geven, zowel aan de koper als aan de verkoper van een onroerend goed en ze moeten schriftelijke goedkeuring krijgen voor de onderhandelingen van hun cliënt. Ja, de makelaar verdiend een aardige som geld bij een succesvolle aankoop of verkoop, en wanneer je in een aankoopmakelaar aanstelt zijn de kosten daarvan voor eigen rekening. Een verkoopmakelaar kan daarentegen de kosten direct doorberekenen op de verkoopprijs van de woning.

Daar staat tegenover dat de aankoopmakelaar kennis van zaken en professionaliteit levert, en dat kan veel waard zijn.